Op de website van de studentenov-chipkaart is het volgende bericht verschenen:

BELANGRIJK OM TE WETEN!
Vanaf heden reis je met de Studenten OV-chipkaart, geladen met  het studentenreisproduct (week- of weekendabonnement). Op deze kaart staat  een tijdelijk reisproduct dat geldig is tot 31 januari 2010. Je hebt dus nog de hele maand de tijd om jouw reisproduct voor 2010  op je chipkaart te activeren.  Linksonder op deze site zie je wanneer jouw reisproduct voor je klaar staat.

In de metro/tram en in de meeste bussen van Connexxion check je altijd in en uit en reis je in de kortingsuren op saldo. In de trein hoef je nog NIET in en uit te checken. De conducteur controleert jouw chipkaart met een speciaal controleapparaat. In de kortingsuren koop je een papieren kaartje. In de overige bussen: vraag het de buschauffeur en toon hem je Studenten OV-chipkaart. Waar je nog niet in- en uitcheckt gebruik je in de kortingsuren de roze strippenkaart.

Dit is een goede samenvatting van de vragen die op dit moment worden gesteld aan de helpdesk van de studentenov-chipkaart. Met je fysieke pas moet je voor 31 januari naar een ophaalautomaat (geen NS-automaten) om je ‘reisproduct’ op te halen. Dit is in feite het studentenabonnement.

Reizen in bussen waar je nog niet in kunt checken kan door de studentenkaart aan de chauffeur te laten zien en met een roze strippenkaart te reizen als je geen recht hebt op gratis reizen.

Bij de NS hoef je overigens als student nog voorlopig nooit in te checken, ook daar geldt de studentenkaart als een toonkaart inclusief een eventueel kortingskaartje. Je hoeft ook niet je papieren ov-kaart uit 2009 mee te nemen. Mocht je je chipkaart nog niet hebben ontvangen, dan kun je het beste wel je oude kaart meenemen; de NS accepteert deze nog tot de 31e januari.

In dat laatste geval moet je wel zo snel mogelijk via de website van de studentenov-chipkaart de pas alsnog aanvragen. Je krijgt dan een tijdelijke pas en uiteindelijk ook de ‘echte’. Je kunt namelijk niet met je oude ov-jaarkaart in de bus reizen.