De vuurdoop voor de ov-chipkaart was vanochtend, toen studenten met een weekov-kaart voor het eerst de ov-chipkaart moesten gebruiken bij hun reis. Hoewel er veel onduidelijkheid heerst over het inchecken en activeren van de pas, blijft grote chaos vooralsnog uit.

Onduidelijkheid

Onder studenten heerst veel onduidelijkheid over de studentenov-chipkaart. De helpdesk van de ov-chipkaart heeft een driedubbele bezetting, maar toch zijn de wachtrijen daar lang en  worden sommige verbindingen zomaar verbroken. Ook de website van de ov-chipkaart laat de melding zien dat het druk is op de website en dat sommige pagina’s mogelijk niet beschikbaar zijn.

Onduidelijkheid blijkt ook uit de grote hoeveelheid tweets over de ov-chipkaart. Alleen het informatiekanaal van deze website, @chipinfonl, heeft in de afgelopen 2,5 uur al 60 informatieve tweets de deur uit gedaan. Vanochtend waren er overigens sowieso ruim 500 Twitteraars die een mening hadden over de ov-chipkaart.

Antwoorden op de meestgestelde vragen zijn te vinden op deze website, evenals veel meer informatie. Kijk bijvoorbeeld eens rechts in het vak ‘In het kort’.

Weinig chaos

Chaos, zoals voorspeld door veel doemdenkers, blijft grotendeels uit. Er staan wel rijen voor de oplaadautomaten, maar deze zijn niet extreem lang. Ook zijn ov-bedrijven grotendeels tolerant met de ov-chipkaart en hebben de servers van de ov-chipkaart wel genoeg capaciteit om de grote toestroom van informatie af te handelen, hoewel het niet altijd even snel gaat.

Sommige reizigers worden echter door onwetende buschauffeurs gedwongen een kaartje aan te schaffen. Als dit onterecht is gebeurd, dan kun je bij het ov-bedrijf gaan klagen en je geld terugkrijgen. Je moet hiervoor wel het reisbewijs bewaren.

Studenten hebben nog tot 31 januari om het studentenreisproduct te activeren; dit moet 90% van de studenten nog doen. Tot die tijd staat er een tijdelijk product op de chipkaart. Studenten die nog geen ov-chipkaart hebben ontvangen, kunnen het beste reizen met de oude ov-kaart uit 2009.