Er wordt door de overheid 6,7 miljoen euro uitgetrokken voor het inoveren van een veiligere ov-chipkaart. De beheerder van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, reageert terughoudend.

De huidige ov-chipkaart maakt gebruik van de Mifare-chip, dat ruim twee jaar door Duitse hackers onveilig is getoond. In april 2008 raadde de Universiteit van Londen aan de chip te vervangen. Dat laatste zal nu dan ook gebeuren: de Mifare-chip zal worden vervangen door de SmartMX-chip. Deze chip komt van hetzelfde bedrijf dat de Mifare-chip heeft ontwikkeld, NXP Semiconductors. Staatssecretaris Tineke Huizinga geeft TLS 6,7 miljoen euro subsidie om de nieuwe kaart in te voeren. De Britse wetenschappers oordeelden positief over deze chip.

Het is nog onduidelijk welke soorten kaarten een andere chip zullen krijgen. De anonieme en persoonlijke kaarten gebruiken de Mifare Classic-chip; de wegwerpkaart gebruikt de eenvoudigere Mifare Ultralight-chip. De laatste is niet cryptografisch beveiligd, de eerste is beveiligd met eenvoudige cryptografische sleutels. De nieuwe chip heeft een microprocessor aan boord die in staat is ingewikkelder cryptografische berekeningen uit te voeren, waardoor deze beter beveiligd is. Gevolg hiervan is wel dat deze chip ook duurder is, wat het onwaarschijnlijk maakt dat de wegwerpkaarten vervangen zullen worden. Deze kaarten zijn slechts kort geldig en daarom minder interessant om er fraude mee te plegen.

TLS zou liever niet op een andere kaart overstappen. Vanwege de kosten vindt het bedrijf dit niet gerechtvaardigd; bovendien zou de overstap onnodig zijn. Om die reden zal er niet direct op de nieuwe chip worden overgestapt, maar zal er wel met de ‘eerste fase’ worden begonnen.

Bron: Tweakers.net – SmartMX-chip moet ov-chipkaart veiliger maken