De strippenkaart zal over anderhalve week, op donderdag 3 februari 2011 definitief verdwijnen bij Arriva, Connexxion, HTM en Veolia in Zuid-Holland. Dit werd op 17 december 2010 aangekondigd door minister Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Het ministerie heeft vastgesteld dat Zuid-Holland voldoet aan de criteria die daarvoor op zijn gesteld. Zo is het systeem operationeel en stabiel in alle bussen, trams en treinen aanwezig, zijn er voldoende oplaad- en ophaalpunten en is de ov-chipkaart gemiddeld genomen kostenneutraal.

Oost-Nederland (Flevoland, Overijssel en Gelderland) zal snel volgen en de strippenkaart half mei afschaffen. Daarmee is een groot deel van Nederland van de strippenkaart af, maar door de gespreide invoering van de chipkaart (twaalf provincies en zeven stadsregio’s) duurt het allemaal erg lang. Er zijn nog steeds gebieden waar reizen met de ov-chipkaart niet mogelijk is.

Update 28 januari: In navolging van de motie tijdens het spoeddebat, blijft de strippenkaart in elk geval nog een maand langer in Zuid-Holland gedurende het onderzoek naar de mogelijke fraude met de ov-chipkaart.

Bron: OV-Chipkaart.nl – Strippenkaart verdwijnt 3 februari 2011 in Zuid-Holland en Stentor – Strippenkaart in mei bij oud papier