Het is een van de grotere problemen van de ov-chipkaart: vergeten uit te checken, waarna je je 4 tot 20 euro instapgeld kwijtraakt. Twee jonge ondernemers waren het zo zat, dat ze een product hebben ontworpen dat “de mode-accessoire voor reizend Nederland” zou moeten worden.

De OV-hanger, zoals het product heet, is door Valesca Groot en Tim Erkamp, beide 22 jaar, ontworpen. Het is, zoals de naam al aangeeft, een hanger die je aan je tas, jas, broek of om je nek kunt hangen. De ov-chipkaart zit veilig in de hanger opgeborgen. Reizigers hebben zo hun handen vrij “voor een kop koffie of het telefoontje dat tussendoor komt” en hoeven bovendien niet meer eindeloos te zoeken in hun tas, koffer of jas naar de ov-chipkaart. En omdat de kaart altijd binnen bereik is, is het ook moeilijker om vergeten uit te checken.

Het idee voor de hangers is ontstaan toen Valesca in 2008 een jaar in New York heeft gewoond. Bij het kopen van kleding, werd een soortgelijke hanger aangeboden. Toen in Nederland de ov-chipkaart in werd gevoerd, bleken deze hangers geweldig geschikt voor de reispassen en kwam ze op het idee om hier een onderneming voor te starten.

“We zijn vanaf vorige week online met de webshop en hebben dagelijks tientallen bestellingen,” vertelt Tim, “maar we zijn nog bezig om verschillende sites aan te schrijven. We zijn nu in de startfase, maar verwerven snel naamsbekendheid.”

Tim helpt op het moment voornamelijk met het opstarten en promoten van de nieuwe webshop en zal blijven helpen op het gebied van sales. Valesca zal zich voornamelijk gaan richten op de marketing en logistiek.

De OV-hanger is in 4 kleuren verkrijgbaar en kost, inclusief verzending, € 9,99. Voor meer informatie en accessoires kun je kijken op www.ovhanger.nl.

(Prijzen correct op het moment van plaatsing.)