Vanaf 1 januari 2012 is het voor alle studenten verplicht om in te checken bij de NS, ook in de vrij-reizenperiode. Op 22 november is de NS een voorlichtingscampagne gestart om dat de studenten duidelijk te maken.
De verplichting gold tot nu toe alleen voor tram, bus en metro. Bij het niet in- en uitchecken riskeert de student overigens nog geen boete; de conducteur zal alleen waarschuwen, zodat studenten aan de nieuwe verplichting kunnen wennen. Of er wel een boete gaat komen, is nog niet bekend.
Eind 2012 verdwijnt het papieren treinkaartje, dus de studenten hebben een voorbeeldfunctie. Ook is het handig om ingecheckt te zijn bij bijvoorbeeld vertraging.
En niemand, maar dan ook niemand kan vertellen WAAROM studenten verplicht zijn in te checken in de vrij-reizen-periodes.
He-le-maal niemand, en het is zelfs juridisch twijfelachtig of dat mag: reisgegevens verzamelen zonder opgaaf van redenen.
Reactie by AlexK — 20 januari 2012 @ 18:41
Chipinfo.nl is overigens een puik initiatief 🙂
Reactie by AlexK — 20 januari 2012 @ 18:41
@ AlexK
JE hebt een punt, van de week zelfs een BOETE gekregen voor NIET INGECHECKT reizen.
Ik heb verschillende klachten ingediend.
hieronder de mailwisseling:
Antwoord Klantenservice Nederlandse Spoorwegen
Geachte heer X ,
Hartelijk dank voor uw reactie. Graag beantwoord ik uw e-mail. U geeft aan dat u het niet eens bent met het feit dat studenten verplicht worden om in- en uit te checken in de trein. Het spijt mij dit te vernemen.
Tijdens het inchecken wordt gecontroleerd of iemand een geldig vervoerbewijs heeft, of er een abonnement op staat en of er met korting gereisd wordt en welke klasse gekozen is om in te reizen. De zichtcontrole, waarbij op vertoon van de kaart de controle volstaat, bestaat hiermee straks niet meer. De conducteur controleert wel of in- en uitgecheckt is. Aan de buitenkant van de OV-chipkaart is niet meer te zien of er een geldig abonnement op de kaart staat (abonnement kan verlopen zijn) of dat er bijvoorbeeld een blokkade op staat. Deze problemen worden nu bij het inchecken al vermeden en leiden in de trein niet meer tot discussie. Verder zijn er straks geen papieren vervoerbewijzen meer aan te schaffen en is het de bedoeling dat iedereen elke reis in- en uitcheckt.
Uw opmerking dat u het er niet mee eens bent dat studenten moeten in- en uitchecken heb ik door gegeven aan de verantwoordelijke afdeling.
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de OV-Chipkaart ingevoerd, zij hebben dan ook dit besluit genomen. U kunt uw overige vragen dan ook aan dit ministerie vragen.
Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn.
Uw referentienummer is: 1234567.
Met vriendelijke groet,
A. van der S
Klantenservice Nederlandse Spoorwegen
Automatische reactie 16-01-2012 01:37 NM
L.S.
Een week geleden heeft u ons een e-mail gestuurd, waarop u nog geen antwoord van ons heeft gekregen. Onze excuses hiervoor.
Wij zullen uw e-mail zo spoedig mogelijk beantwoorden.
Wij hopen op uw begrip.
Met vriendelijke groet,
Klantenservice Nederlandse Spoorwegen
Automatische reactie 09-01-2012 01:30 NM
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw e-mail. We doen ons best om uw vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Klantenservice Nederlandse Spoorwegen
Uw reactie
Beste Lezer,
Vandaag stuur ik u een aantal vragen omdat
ik enkele uren heb doorgebracht met zoekmachine Google, en ik nog geen antwoorden kon vinden.
A. Door welke persoon (rechts- of natuurlijke) is besloten om per 1 jan 2012 studenten met een studenten reisabonnement verplicht te laten inchecken?
B. Waar is dit besluit terug te vinden?
C. Wat was de aanleiding om dit besluit te nemen?
D. Is er een dringende reden ,of noodzaak, voor dit besluit?
E. Waarom moeten studenten nu verplicht in- en uitchecken, terwijl dat nooit eerder hoefde?
F. Reist men eigenlijk wel ‘zwart’, als je recht hebt om te reizen (het abonnement van een student wat op de chip uit te lezen valt).
G. Is het niet disproportioneel om studenten een boete te geven (voor het niet inchecken) terwijl ze via DUO recht hebben om te reizen (en voor de meeste studies sowieso afhankelijk zijn van het OV)?
H. Hoe wordt er omgegaan met studenten die wel inchecken, maar vervolgens niet uitchecken?
Ik ben zeer benieuwd naar de antwoorden op bovenstaande vragen, en ik hoop dat u mij deze antwoorden binnen afzienbare tijd kan verstrekken.
Met vriendelijke groet,
Reactie by sdfgsdag — 23 februari 2012 @ 18:34
Mijn zoon reist met studenten Chipkaart; In 1 maand tijd al twee kaarten die zonder duidelijke oorzaak defect zijn geraakt.
Alternatief is losse kaartjes kopen en hopen dat je die kan declareren.
Ook op deze kaarten reeds 2 * 20 Euro gestort; onduidelijk of en hoe je dit terugkrijgt. Hij is niet de enige waarbij de kaart stuk gaat en een hoop gedoe heeft om z’n geld terug te krijgen. En inderdaad worden we van het kastje naar de muur gestuurd !
De NS denkt alleen aan z’n eigen belangen. In eerste instantie waren we enthousiast over de NS en de studentenkaart maar op deze manier worden we de trein uit gejaagd ! Hoe moet dat nu als er geen kaartjes meer te koop zijn eind 2012 we hebben absoluut geen reden om aan te nemen dat de volgende kaart wel werkt.
Reactie by Van der Werff — 3 november 2012 @ 14:10
coursework papers creative writing coursework
Reactie by FnniExpam — 17 september 2021 @ 09:49