Trans Link Systems, de ‘eigenaar’ van de ov-chipkaart, doet het niet goed. Dat zeggen de SP, VVD en PvdA. De organisatie bestaat alleen uit de NS en de drie stedelijke vervoerders, terwijl het een landelijk systeem betreft. Er zijn veel afwijkingen op vervoerdersniveau binnen het systeem, waardoor veel onduidelijkheid ontstaat. Dit probleem bestaat al sinds het begin van TLS, zegt VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptoot.

Het voorstel is niet om TLS te vervangen, want het systeem is er nu eenmaal, maar om een grote herstructurering te doen waar de belangen van afzonderlijke vervoerders niet meer voorop staan, maar het belang van eenduidigheid. De problemen zouden dan in 1 jaar opgelost moeten worden.

Problemen doen zich nog dagelijks voor. Zo werd maandagmiddag een meisje (14) uit de bus gezet omdat de buschauffeur haar niet wilde vervoeren toen haar ov-chipkaart dienst weigerde. De oorzaak zou liggen bij het feit dat er een verschil is tussen de stadsregio en de provincie: “De stadsregio heeft de abonnementen wel verchipt, de provincie niet. Daarom raden we iedereen op lijn 86 aan een papieren abonnement te kopen via de website van Syntus. Daarmee kan gereisd worden met alle maatschappijen. Hetzelfde geldt voor lijn 43 tussen Arnhem en Dieren.”

Vervoersorganisaties ANWB en Rover riepen vandaag nog in een brandbrief aan TLS op om met duidelijke procedures te komen in het geval van storingen. In dergelijke gevallen zou adequaat en snel gereageerd moeten worden en de klant niet de dupe.

Bron: NOS – Aptroot (VVD): streep zetten door Translink Systems, De Stentor – Meisje (14) uit lijnbus gezet na weigering ov-chipkaart en Nationale Transportgids – Maak scenario storing chipkaart helderder