Wij zijn natuurlijk met z’n allen fan van ‘goedkoper’. Met de ov-chipkaart kan dat natuurlijk ook; hieronder een overzicht van de trucs om goedkoper te reizen, en de eventuele valkuilen en regels die je daarmee overtreedt.
Wil je er video bij? Vanavond om 20.35 uur op Nederland 3 (en daarna terug te kijken op Uitzending Gemist) leg ik uit hoe je goedkoper kunt reizen.
Controleer de lijnen en prijzen
Elke lijn heeft zijn eigen prijs en route. Als je met de bus reist kan het dus uitmaken welke lijn je precies kiest, maar het kan soms ook voordeliger zijn om halverwege een andere vervoerder of lijn te pakken. Controleer via 9292.nl welke lijn het goedkoopst is.
Let op: Als je overstapt moet je binnen 35 minuten weer inchecken; anders betaal je tweemaal het basistarief.
Wacht met uitchecken als je overstapt
Je hebt 35 minuten om over te stappen, anders betaal je tweemaal het basistarief. Als je van de metro naar de bus gaat, en je weet dat je bus pas over 45 minuten vertrekt, is het daarom verstandig om te wachten.
Let op: Deze tip werkt natuurlijk niet als je in een bus zit die meteen doorrijdt.
Check zo laat mogelijk in, en zo vroeg mogelijk uit
Als je met de bus of tram reist, moet je binnen in- en uitchecken. Via GPS wordt bepaald waar de bus of tram zich op dat moment bevindt. Als je uitcheckt op het moment dat de bus wegrijdt bij de halte voor jouw halte, weet je zeker dat je niet teveel betaalt.
Let op: Niet alle buschauffeurs vinden dit een ‘eerlijke’ methode, terwijl andere vervoerders het juist aanmoedigen om al uit te checken op het moment dat je wegrijdt bij het voorlaatste station. Conducteurs en controleurs zouden je een boete kunnen geven, omdat je op het moment van controle niet in bent gecheckt.
Hetzelfde geldt voor het inchecken: check pas in op het moment dat de bus wegrijdt. De besparing hiermee is minimaal.
Let op: Als je voorin moet instappen controleert de buschauffeur vaak of hij het juiste geluidssignaal hoort; als je niet incheckt word je teruggefloten.
Reis met twee ov-chipkaarten
Als je een dagretour doet naar een station dat geen poortjes heeft, kun je met twee ov-chipkaarten reizen. Bij een reis van Amsterdam Centraal naar Maastricht check je je eerste kaart in op Centraal, maar niet uit op Maastricht. Vervolgens check je je tweede kaart in op Maastricht en reis je terug naar een station vóór Centraal, bijvoorbeeld Amsterdam Amstel. Hier check je je eerste kaart uit. Vervolgens stap je weer in en reis je door naar Centraal, waar je je tweede kaart uitcheckt. Bij een controle laat je de kaart met de juiste reisrichting zien. Totale reiskosten: Amsterdam Centraal -> Amstel en Maastricht -> Amsterdam Centraal.
Let op: Als je met een NS-abonnement reist mag er (officeel) maximaal 6 uur tussen in- en uitchecken zitten. Daarnaast moet je beschikken over twee ov-chipkaarten met voldoende saldo voor het instaptarief (20 euro). Bij veelvoudig misbruik kan de vervoerder ingrijpen.
Check je dalkortingsabonnement op tijd in
Als je een dalkortingsabonnement hebt, geldt het moment van inchecken als het moment waarop de korting wordt berekend. Check je ov-chipkaart dus alvast in tijdens de daluren (bijvoorbeeld in je lunchpauze of als je ‘s ochtends het station verlaat). Je reist dan je hele reis tegen de korting die je hebt in de daluren.
Let op: Bij een reis met de nieuwe NS-abonnementen mag er (officieel) maximaal 30 minuten tussen inchecken en instappen zitten. Daarnaast moet je (officieel) binnen 6 uur na inchecken weer uitchecken. Bij veelvoudig misbruik kan de vervoerder ingrijpen.
‘Vergeet’ uit te checken
Als je reis meer kost dan je instaptarief (4 euro met de bus, 20 euro met de trein), kan het voordeliger zijn om ‘vergeten’ uit te checken. Je betaalt dan namelijk alleen het instaptarief en niet de extra reiskosten. (Daarmee kun je een negatief saldo krijgen. Bij een negatief saldo kun je soms beter je ov-chipkaart weggooien.)
Let op: Je mag maximaal 12 keer vergeten uit te checken en daarna moet je bij een balie je kaart weer laten wissen. Bij veelvoudig ‘vergeten’ kan de vervoerder ingrijpen.
Bron: Rover – Tips en tricks legaal goedkoper reizen met ov-chip en De Rekenkamer – Wat kost reizen met de ov-chipkaart?
Ik heb inmiddels >50x “vergeten” uit te checken (NS). Kaart wordt nooit gedeactiveerd. Hoe komen jullie aan die 12x?
Reactie by Benzo Graling — 6 november 2014 @ 14:14
De bovengenoemde tactieken gebruik ik zelf ook heel vaak, maar doordat ze steeds meer poortjes op stations aan het plaatsen zijn zal de pret wel binnenkort voorbij zijn 🙁 “vergeten” uit te checken zal dan niet meer mogelijk zijn. Jammer, want het is voor mij altijd een goeie manier geweest geld te besparen
Reactie by Nino Mulder — 24 september 2015 @ 13:28
Op de website http://www.goedkooptreinkaartje.com is altijd wel een treinkaart actie te vinden. Zo reis ik altijd spotgoedkoop naar mijn bestemming.
Reactie by Jonathan — 7 januari 2016 @ 17:23
Zelf lid van http://www.treinkaartjes-actie.nl! Zij hebben altijd verrassende tips hebben voor dagjes uit of goedkope treinreizen. Zeker de moeite waard!
Reactie by Anne — 1 augustus 2016 @ 11:25
De beste info over goedkoop treinkaartjes zie je http://www.treinreiziger.nl/category/treinkaartjes/
Die is actueler dan die andere websites
Reactie by Goedkope treinkaartjes — 8 maart 2017 @ 20:32
http://www.ormistonpark.org.uk
Goedkoper reizen: de trucjes « Chipinfo.nl
Trackback by Http://www.ormistonpark.org.uk — 28 april 2017 @ 07:50
Je kunt truc 1 ook bij gesloten poortjes doen. Via een internationaal poortje of overstap zuil van een andere vervoerder check je met je 2e OV kaart in en gaat dan daarmee door de poortjes naar buiten. De terugreis doe je dan op je 2e OV kaart. Hardstikke illegaal naturlijk.
Reactie by Jip — 19 oktober 2017 @ 23:26
Wat bij het kopje “Wacht met uitchecken als je overstapt” staat begrijp ik nu wel geloof ik. Ik moest even twee keer nadenken voordat ik begreep wat er staat.
De bedoeling is dus dat je voordat je aan ie eerste reis begint je je al moet realiseren dat je zal gaan overstappen. Zodat je kwa tijd precies uitkomt met je overstap. Slim!
Reactie by Paulus! — 18 februari 2018 @ 14:35
What we suffer with here is , an amazingoffers
Are you in?
https://drive.google.com/file/d/11hntnzhsxVPVXD1HH12XfDoyBfmrP_vy/preview
Reactie by JordanBem — 27 mei 2019 @ 19:59
Preserved about 300 thousand.
Reactie by Batterylto — 13 januari 2021 @ 16:49
European glory, and even after
Reactie by Annotationsnzj — 15 januari 2021 @ 15:16
Very good article. I will be facing some of these issues as well.. Nikolia Grange Helena
Reactie by izle — 17 januari 2021 @ 00:46
A handwritten book is a book
Reactie by Candyaol — 4 februari 2021 @ 10:41
Since the era of Charlemagne
Reactie by Beaconaaf — 29 maart 2021 @ 02:37
new texts were rewritten
Reactie by Batterynys — 20 april 2021 @ 07:52
Century to a kind of destruction:
Reactie by Sunburstocr — 21 juni 2021 @ 18:19
European glory, and even after
Reactie by Leupoldpgx — 22 augustus 2021 @ 16:02
“Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)
Reactie by Artisanhie — 27 augustus 2021 @ 02:42
“Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)
Reactie by Milwaukeejmy — 30 november 2021 @ 14:56
new texts were rewritten
Reactie by Milwaukeeeal — 1 september 2022 @ 09:34