Wegwerpov-chipkaart

De tijdelijke ov-chipkaart is een kaart van karton die niet op naam staat en alleen te gebruiken is voor een vastgestelde lengte (één rit, uren, dagen, …) bij een specifieke vervoerder. Dit is in feite de vervanging voor het losse kaartje in (bijvoorbeeld) de bus, maar kan bij sommige kaartautomaten ook op worden gehaald. De prijs van een dergelijke kaart is relatief hoog en er kan geen saldo of abonnement op worden geladen.

Deze ov-chipkaart is uitsluitend beschikbaar bij RET, GVB en de NS.

Anonieme ov-chipkaart

De anonieme ov-chipkaart staat niet op naam en kan door iedereen worden gebruikt en aangevraagd. Je kunt deze kaart ook aan iemand anders geven (natuurlijk niet terwijl deze in is gecheckt). Let erop dat je niet ‘echt’ anoniem reist als je bijvoorbeeld oplaadt met je PIN-pas of creditcard of als je een claim indient voor een restitutie van je reiskosten bij vertraging.

Je kunt deze kaart aanvragen bij verschillende balies, winkels en bij sommige automaten (zie de adresvinder van TLS). De anonieme ov-chipkaart kan niet worden gebruikt voor abonnementen (zoals een voordeelurenabonnement of voor 65+- of kinderkorting) en kan niet worden geblokkeerd bij verlies of diefstal.

De kaart kost 7,50 euro. Er zit dan geen saldo op en de kaart is 5 jaar bruikbaar.  Voorlopig is het overigens noodzakelijk om eerst ‘reizen op saldo’ aan te vragen via een NS-kaartjesautomaat voordat je kunt reizen bij de NS met een ov-kaart.

Persoonlijke ov-chipkaart

De persoonlijke ov-chipkaart is een chipkaart die op jouw naam wordt gezet. Je kunt deze zowel online bestellen; voor de laatste heb je wel toegang tot iDEAL en een digitale pasfoto nodig.

Op de voorkant van de pas komen je naam, geboortedatum en geldigheidsdatum te staan. Op een persoonlijke ov-chipkaart kun je een reisabonnement zetten, zoals een Voordeelurenabonnement, en worden automatisch leeftijdsgebonden kortingen toegepast. Daarnaast is de pas te blokkeren bij verlies of diefstal en kun je automatisch opladen aanzetten. Je kunt een deze kaart niet aan iemand anders uitlenen; een conducteur mag deze bij constatering innemen.

Ook voor de persoonlijke ov-chipkaart is het nodig om ‘reizen op saldo’ te activeren bij een NS-kaartjesautomaat voordat je kunt reizen bij de NS. Dit heeft te maken met de keus of je eerste of tweede klas wilt reizen. Meer informatie over andere abonnementen kun je vinden bij de vervoerder, of via ovchipkaartabonnement.nl.

De prijs van de ov-kaart (zonder saldo) is éénmalig € 7,50 en hij is dan vijf jaar geldig. De kaart kun je ook krijgen als je een abonnement aanvraagt bij bijvoorbeeld de NS.

Studentenov-chipkaart

De studentenov-chipkaart is in feite niets anders dan een persoonlijke ov-chipkaart waarop je het studentenreisproduct moet plaatsen. Vroeger kreeg je van DUO nog een eigen ov-kaart, maar tegenwoordig moet je zelf eerst een persoonlijke ov-kaart aanvragen.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je het nummer van je kaart doorgeven via de website van het studentenreisproduct. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, kun je bij een ophaalpunt het studentenreisproduct op je ov-chipkaart laden. Dit kan bij een ophaalpunt dat bij veel supermarkten te vinden is. De locaties hiervan zijn te vinden op de website van de ov-chipkaart. Let erop dat je dus een bestelling op moet kunnen halen bij die automaat; dit kan tegenwoordig ook bij de NS-automaten.

Je kunt je pas opladen zolang je recht hebt op studiefinanciering en je het reisproduct klaar hebt gezet op de website van DUO. Hiervoor log je in met je Digid en selecteer je welk reisproduct (week of weekend) je wilt hebben. Een dag later staat het product dan voor je klaar.

Reizen

Reizen met de studentenov-chipkaart werkt in principe hetzelfde als met een persoonlijke ov-chipkaart, behalve dat bij de NS het reizen op saldo niet geactiveerd hoeft te worden – het werkt voor studenten sowieso al. Bovendien bepaalt het moment van inchecken of studenten gratis of met korting reizen. Meer hierover op de kostenpagina van deze site.

Ben je je kaart verloren? Dan moet je dat eerst melden via Mijn OV-chipkaart. Daarna kun je via de website van het studentenreisproduct tijdelijk op een anonieme kaart alden.

Stopzetten

Bij het beëindigen van de studie ben je zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van het studentenabonnement, op straffe een boete van rond de 100 euro per maand. Je kunt het product stopzetten bij een automaat. Je kunt daarna via website van DUO checken of het stopzetten is gelukt. Je mag de kaart wel als persoonlijke kaart houden.

De informatie op deze pagina was correct op 30 augustus 2015.