Wegwerpov-chipkaart
De tijdelijke ov-chipkaart is een kaart van karton die niet op naam staat en alleen te gebruiken is voor een vastgestelde lengte (één rit, uren, dagen, …) bij een specifieke vervoerder. Dit is in feite de vervanging voor het losse kaartje in (bijvoorbeeld) de bus, maar kan bij sommige kaartautomaten ook op worden gehaald. De prijs van een dergelijke kaart is relatief hoog en er kan geen saldo of abonnement op worden geladen.
Deze ov-chipkaart is uitsluitend beschikbaar bij RET, GVB en de NS.
Anonieme ov-chipkaart
De anonieme ov-chipkaart staat niet op naam en kan door iedereen worden gebruikt en aangevraagd. Je kunt deze kaart ook aan iemand anders geven (natuurlijk niet terwijl deze in is gecheckt). Let erop dat je niet ‘echt’ anoniem reist als je bijvoorbeeld oplaadt met je PIN-pas of creditcard of als je een claim indient voor een restitutie van je reiskosten bij vertraging.
Je kunt deze kaart aanvragen bij verschillende balies, winkels en bij sommige automaten (zie de adresvinder van TLS). De anonieme ov-chipkaart kan niet worden gebruikt voor abonnementen (zoals een voordeelurenabonnement of voor 65+- of kinderkorting) en kan niet worden geblokkeerd bij verlies of diefstal.
De kaart kost 7,50 euro. Er zit dan geen saldo op en de kaart is 5 jaar bruikbaar. Voorlopig is het overigens noodzakelijk om eerst ‘reizen op saldo’ aan te vragen via een NS-kaartjesautomaat voordat je kunt reizen bij de NS met een ov-kaart.
Persoonlijke ov-chipkaart
De persoonlijke ov-chipkaart is een chipkaart die op jouw naam wordt gezet. Je kunt deze zowel online bestellen; voor de laatste heb je wel toegang tot iDEAL en een digitale pasfoto nodig.
Op de voorkant van de pas komen je naam, geboortedatum en geldigheidsdatum te staan. Op een persoonlijke ov-chipkaart kun je een reisabonnement zetten, zoals een Voordeelurenabonnement, en worden automatisch leeftijdsgebonden kortingen toegepast. Daarnaast is de pas te blokkeren bij verlies of diefstal en kun je automatisch opladen aanzetten. Je kunt een deze kaart niet aan iemand anders uitlenen; een conducteur mag deze bij constatering innemen.
Ook voor de persoonlijke ov-chipkaart is het nodig om ‘reizen op saldo’ te activeren bij een NS-kaartjesautomaat voordat je kunt reizen bij de NS. Dit heeft te maken met de keus of je eerste of tweede klas wilt reizen. Meer informatie over andere abonnementen kun je vinden bij de vervoerder, of via ovchipkaartabonnement.nl.
De prijs van de ov-kaart (zonder saldo) is éénmalig € 7,50 en hij is dan vijf jaar geldig. De kaart kun je ook krijgen als je een abonnement aanvraagt bij bijvoorbeeld de NS.
Studentenov-chipkaart
De studentenov-chipkaart is in feite niets anders dan een persoonlijke ov-chipkaart waarop je het studentenreisproduct moet plaatsen. Vroeger kreeg je van DUO nog een eigen ov-kaart, maar tegenwoordig moet je zelf eerst een persoonlijke ov-kaart aanvragen.
Nadat je dit hebt gedaan, kun je het nummer van je kaart doorgeven via de website van het studentenreisproduct. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, kun je bij een ophaalpunt het studentenreisproduct op je ov-chipkaart laden. Dit kan bij een ophaalpunt dat bij veel supermarkten te vinden is. De locaties hiervan zijn te vinden op de website van de ov-chipkaart. Let erop dat je dus een bestelling op moet kunnen halen bij die automaat; dit kan tegenwoordig ook bij de NS-automaten.
Je kunt je pas opladen zolang je recht hebt op studiefinanciering en je het reisproduct klaar hebt gezet op de website van DUO. Hiervoor log je in met je Digid en selecteer je welk reisproduct (week of weekend) je wilt hebben. Een dag later staat het product dan voor je klaar.
Reizen
Reizen met de studentenov-chipkaart werkt in principe hetzelfde als met een persoonlijke ov-chipkaart, behalve dat bij de NS het reizen op saldo niet geactiveerd hoeft te worden – het werkt voor studenten sowieso al. Bovendien bepaalt het moment van inchecken of studenten gratis of met korting reizen. Meer hierover op de kostenpagina van deze site.
Ben je je kaart verloren? Dan moet je dat eerst melden via Mijn OV-chipkaart. Daarna kun je via de website van het studentenreisproduct tijdelijk op een anonieme kaart alden.
Stopzetten
Bij het beëindigen van de studie ben je zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van het studentenabonnement, op straffe een boete van rond de 100 euro per maand. Je kunt het product stopzetten bij een automaat. Je kunt daarna via website van DUO checken of het stopzetten is gelukt. Je mag de kaart wel als persoonlijke kaart houden.
De informatie op deze pagina was correct op 30 augustus 2015.
Wanneer je een persoonlijk OV-chipkaart hebt gekocht via ov-chipkaart.nl is het is NIET mogelijk hierop een NS voordeelurenabonnement te zetten!
Om een chipkaart met voordeelurenabonnement te verkrijgen moet je een voordeelurenabonnement via NS aanvragen. Je krijgt dan een ov-chipkaart van NS die je daarna wel als ov-chipkaart bij andere vervoerders (bijv. in de bus) kunt gebruiken.
Kortom: de ov-chipkaart van ov-chipkaart is niet 100% hetzelfde als de ov-chipkaart van NS (die ook voorzien is van een NS logo).
Reactie by Bert Peeters — 24 maart 2010 @ 16:04
Technisch gezien is het exact dezelfde kaart en kan er ook een voordeelurenabonnement op gezet worden. Helaas hanteert de NS een eigenwijs beleid om geen voordeelurenabonnement op een andere ov-chipkaart te laden dan dat van hunzelf.
Reactie by Ralph — 27 maart 2010 @ 20:35
Tyfus OV chipkaart. Krijg je gvd een boete omdat je betaald hebt voor een rit maar op iemand anders pas reist. Vroeger kon je toch ook gewoon een strippenkaart uitlenen, maar dan kan Aboutaleb je niet in de gaten houden!
Reactie by Alfred — 6 november 2010 @ 18:00
Zet ik 50 euro op mijn (pas aangeschafde) pas, doet hij het niet met inchecken! Moet ik dus eerst ‘reizen op saldo’ activeren? Irritant, zeg! Lang leve de papieren kaartjes!
Reactie by SV — 28 maart 2011 @ 14:48
Ik heb een vraag, namelijk, als ik met een studentenov-chipkaart iemand anders wil mee laten reisen met korting, maar die dus een gewone ov-chipkaart heeft, hoe doe ik dat dan?
Vantevoren bedankt.
Ps. Sorry als dit niet de juiste site is om zoiets te vragen.
Reactie by Sebas — 18 juni 2011 @ 18:08
Mijn persoonlijke ov-chip is ingepikt door een boa, inclusief het saldo en er is niet mee uitgecheckt ! Gewoon ingecheckt. Een reisje van 2 euro heeft me nu 37 euro plus 20 euro gekost, is dus 57 euro. Daarnaast ben ik het saldo kwijt wat erop stond. En dat allemaal omdat een overijvere conducteur zijn dag niet had. Reden: er stond een plaatje op ipv een foto, maar wel gewoon dus door de ov-chip organisatie verzonden.
Toen ik incheckte zag ik staan :”goede reis”, nou dat is behoorlijk tegengevallen !!!
Reactie by Hans — 13 oktober 2011 @ 09:48
nou moet je voor volgende maand je abonnement op oc chipkaart zetten maar hoe werkt dat?
Reactie by W.H — 23 oktober 2011 @ 17:03
Ik ben gestopt met mijn studie, heb via DUO mijn weekabbonnement opgezegd. Nu heb ik een aantal dagen geleden een brief ontvangen dat ik bij een oplaadpunt nogmaals mijn bestelling op moet zeggen. Echter als ik hierbij de instructies zoals gegeven in de brief volg, krijg ik een foutmelding. Hoe zit dit? b.v.d.
Reactie by Charèl — 20 januari 2012 @ 14:44
wat belachelijk dat je 7,50 moet betalen voor alleen de kaart. Ik heb er al 1 (dus ik heb al eens 7,50 betaald) en nu is dat ding verlopen en moet ik een nieuwe aanschaffen. Kost me weer 7,50. Wat idioot!
Reactie by tienus — 27 februari 2012 @ 15:24
klopt het datb ik gister met korting heb gerreisd, er stond niets op het schermpje en bij mijn vriendin wel terwijl ik in maart het wel te zien kreeg. b. v. d. voor uw antwoord.
Reactie by j veenis regts — 4 mei 2012 @ 11:25
heeft u mijn mail ontvangen?
Reactie by j veenis regts — 4 mei 2012 @ 11:26
IK wil 60 euro op de kaart zetten, maar dat lukt niet.
Hoe kan dit?
Reactie by AK — 27 augustus 2012 @ 14:00
Reizen met een ov-chipkaart van een ander zou niet mogen. Waarom niet? De OV-chipkaart wordt niet beschouwd als officieel identiteitsmiddel en daarbij word er niet zwart gereisd want er word betaald voor de dienst. Dus hou zit het????
Reactie by m ruis — 5 december 2012 @ 14:20
Zojuist weer de verse NS jaartrajectkaart ontvangen. Zo’n 4 jaar is die al voorzien van OV-chip echter je kunt er NIET mee inchecken bij de NS. De ov-chip is alleen bruikbaar voor bus/metro/tram.
Het begint nu onhandig te worden dat ik als vaste klant niet een poortje kan openen. Daarnaast moet ik een papieren kaartje kopen als ik buiten mijn traject reis. Een 2e ovchipkaart met NS-saldo erop is ook geen handige optie, want ik kan niet halverwege de reis per intercity inchecken als ik het punt passeer waarop mijn trajectkaart eindigt…
Reactie by Bart — 7 januari 2013 @ 08:29
wat is de bedoeling, dat je niet mag reizen met andermans ov-chipkaart.dat is om de kosten die gemaakt zijn voor de aanpassingen in de ov worden door ons betaald door dat wij verplicht worden gesteld om de ov-chipkaart te kopen. terwijl de aandeelhouders/eigenaren grof geld mee verdienen met het geld die wij vooraf betalen om te kunnen reizen, ik bedoel de saldo die op de chipkaart tijdelijk voor een periode opgewardeerd worden,(rente voor de saldo). en dan terwijl je betaald heb met de chipkaart van ander krijg je boete, hoezo boete!!!!!! als je reist met andermans wagen die ook op naam staat, waarom krijg je daarvoor geen boete?
Reactie by jan — 5 februari 2013 @ 15:00
Jan, de ov-chipkaart wordt door de vervoerders gezien als identificatiebewijs. Je zou je paspoort ook niet uit mogen lenen.
Als je dit zo vervelend vindt, kun je beter kiezen voor een anonieme ov-chipkaart.
Reactie by Ralph — 21 mei 2013 @ 18:36
Nu ontdek ik dat ik mijn OV chipkaart niet aan mijn dochter mag uitlenen. Hoewel ik via de kaart gewoon keurig betaal voor de reis die zij maakt mag het niet omdat mijn foto op de kaart staat… hinderlijk!!
Dat de controleurs in Amsterdam dan ook nog heel onbeschoft doen tegen zo’n meisje zal wel komen omdat zij een moeilijk vak hebben.
De boete is dan voor ‘zwartrijden’ – wat wel erg minimalistisch is. Want of de kaart is gestolen – en dan lijkt me dat de politie betrokken moeten raken, of de kaart is gewoon van haar vader en er is wel degelijk voor de rit betaald – maar dan is het toch geen zwartrijden?
In theorie had de controleur ook nog zoiets kunnen toepassen als ‘begrip’, maar als je dat niveau kunt halen word je waarschijnlijk geen controleur.
Reactie by Bernard Terlouw — 20 februari 2013 @ 16:28
Ralph, hoe bedoelt u gezien als identificatiebewijs? Met een treinkaartje heb ik nog nooit meegemaakt dat een condecteur om in paspoort of id vraagt.
Reactie by piet — 7 november 2013 @ 00:38
Goedemiddag,
De ov-chipkaart van een maatje van mij is dus helaas ingenomen, toen ik in het weekend van Groningen naar Amsterdam wilde. Er stond geen foto op, dus wilde ze identificatie zien, helemaal top dus. Nu is mijn vraag waar ik die studenten ov-chip weer terug kan halen en hoe ik die mensen kan bereiken?
Gr
Reactie by Berend — 3 december 2013 @ 14:55
mag je nou nog gewoon met je NS VOORDEEL ABBONEMENT papieren kaartjes kopen,zonder in en uit te checken/of Chipsaldo te hebben??!!
Reactie by luis — 14 januari 2014 @ 16:16
Een conducteur dreigde zojuist mijn ov-chipkaart in te nemen omdat de kaart flink onderhevig is aan slijtage, en de foto nog amper te zien is.
Of dit mag kan ik nergens terugvinden. Mijn vraag is dan ook of dit zomaar kan. Mijn kaart functioneert namelijk nog prima…
Reactie by Benne — 17 maart 2014 @ 08:33
Dit hele systeem met belachelijke kortingskaarten is duur voor de niet regelmatige ov reiziger. Ik vind het dan ook echt gênant dat mijn buitenlandse visite een kaart voor 7,50 moet aanschaffen en dan alsnog moet opladen om te reizen. En om het extra ingewikkeld te maken moet ze voor treinreizen weer naar dat apparaat voor een volstrekt onduidelijke handeling zonder welke die kaart niet werkt. OV kantoormensen denken zoooo NIET vanuit de klant. En als ik dan zie hoe sommige verwarde toeristen terecht gewezen worden als ze in dit onoverzichtelijke verhaal een foutje maken ,schaam ik me voor mijn ongastvrije land. Knullige bureaucratie!
Reactie by Marieke — 3 mei 2014 @ 12:53
Wat een onzin dat je je kaart niet mag uitlenen. Als ik voor iemand anders een kaartje koop kan ik die toch ook gewoon weg geven?! Smoesjes dat het dan ineens gezien wordt als een soort legitimatie. Als ik me ergens moet legitimeren is het ineens geen legitimatie meer. De enige verrekte reden waarom er een naam en foto op staat is dat de overheid aan geldklopperij doet. Verplichten dat iedereen een persoonlijke pas moet. Als we er per huishouden maar 1 zouden hoeven aankopen lopen ze natuurlijk heel veel geld mis.
Reactie by Mireille — 10 mei 2014 @ 08:58
Ik ben komen wonen in Curacao in 2009, mijn zoon en ik hebben een chipknip kaart nog, we keren volgende week weer naar Nederland dus 4,5 jaar, is deze chipknip nog geldig? Dus kunnen wij ze weer gebruiken?
Reactie by Edseline — 19 juli 2014 @ 00:18
Gisteren gebeld naar sevice nummer ikheb een ov chip kaart waar ik €50,00 op heb staan kan niet inchecken . Medewerkster gaf mij het volgende aan . Ga naar reizen op saldo geef aan of je eerste of tweede klas wilt reizen en dan kan ik volgens haar gewoon in en uitchecken. Niet dus enkele mensen meegekeken maar konden mij niet verder helpen wat nu….
Reactie by johanna schut — 14 oktober 2014 @ 09:33
Geachte heer/mevrouw,
Bij deze heb ik een vraag over mijn ov-chipkaart. Ik heb de kaart nu al behoorlijk wat jaartjes, en altijd in een hoesje bewaard. Ondanks dit gegeven is de kaart toch enigszins beschadigd en worden de gegevens, waaronder mijn foto, steeds minder zichtbaar. Ik werd hier laatst op gewezen door een conducteur, hij gaf aan dat ik mijn kaart moet vervangen. Ik ben echter bang dat dit geen gratis nieuwe aanvraag betreft en kan nergens duidelijk vinden hoe ik dit kan doen zonder dat mijn abonnement (NS 40% korting, ook in het weekend) ervanaf gaat. Zou iemand mij verder kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Susanne
Reactie by Susanne — 29 oktober 2014 @ 12:31
Je kunt wel reizen op de persoonlijke OV-chipkaart van iemand anders, als het om reizen op saldo gaat (dus geen persoonlijk abonnement).
In de afgelopen week is mijn vader in het gelijk gesteld door de geschillencommissie, voor een zaak die mijn broertje betreft. Hij was zijn OV-chipkaart vergeten en mocht de ov-chipkaart van zijn a.s. schoonzusje lenen om naar huis te gaan. Met haar toestemming heeft hij gereisd op saldo. Toch kreeg hij een zwartrijders-boete bij controle. Ook nadat de controleur had gecheckt of hij toestemming had van de betreffende persoon om deze persoonlijke kaart te gebruiken. Daarnaast moest hij nogmaals de ritprijs betalen, die hij al met de ov-kaart had betaald. De geschillencommissie heeft bepaald dat hij de rit gewoon betaald heeft, door te reizen op saldo. Hij hoeft dus niets van de boete of de dubbele ritprijs te betalen! In de brochure van augustus 2010 staat ook letterlijk: Kenmerken van uw persoonlijke OV-chipkaart – oplaadbaar met een saldo (een geldbedrag in euro’s), met persoonsgebonden (bijvoorbeeld een abonnement) en NIET-persoonsgebonden reisproducten. De boete aanvechten heeft dus zeker resultaat, al moet je wel veel geduld hebben!
Reactie by C.M.L. — 15 december 2014 @ 16:20
Ik heb een Jaartraject abonnementkaart liggen welke uitgegeven is op 17-07-2009 en geldig was tot 31-05-2010
Ik moet volgende week met de trein en metro reizen. Kan ik deze kaart gebruiken om op te laden en te reizen?
Reactie by Marcel — 19 december 2014 @ 14:07
Ik vind het belachelijk dat ik, nu mijn ov-chipkaart drijgt te verlopen, opnieuw 7,50 moet betalen voor vernieuwing. Alsof het niks is. En net nu ik lees dat translink goed geboerd heeft in 2014. Leg nu eens de trouwe reisklanten eens in de watten…….
Reactie by Gerrit — 5 januari 2015 @ 18:10
Beste CML
ik zit nu precies in dezelfde situatie waarbij de ov chipkaart van mijn vriend is ingenomen. Heeft uw vader de boete eerst betaald en ( het pasje weer opgehaald ) en daarna aangevochten of eerst gewacht met betalen. Kunt u mij ook vertellen hoelangst dit hele traject heeft geduurd? Ik vind dit echt belachelijk van de RET dat ze dit gewoon kunnen doen terwijl wel gewoon op saldo reizen en dus onpersoonlijke tegoed gebruiken.
Groet Joyce
Reactie by Joyce — 16 januari 2015 @ 21:22
Ik snap het helemaal niets meer van..
Mag je nou met je studenten ov door het hele land reizen zonder consequenties?.. Gewoon gaan en staan waar je maar wilt?
En alleen als je je diploma niet binnen 10 jaar haalt dan pas zijn er kosten aan verbonden?
Reactie by Kimberley — 1 april 2015 @ 13:59
Ook ik heb mijn persoonlijke kaart uitgeleend aan mijn zoon. Ondanks dat de vervoersmaatschappij op geen enkele wijze is benadeeld, heeft mijn zoon een boete gekregen van €41,-. Gewoon schofterig. Ik probeer mijn zoon het vertrouwen in een rechtvaardige maatschappij terug te geven. Maar zolang er SS-ers rondlopen als diegene die mijn zoon heeft bekeurd, die nochmaals geen enkele partij heeft benadeeld, kan dan nog een langdurig proces worden.
Het hele ondoorzichtige OV systeem is ons opgedrongen en zal zolang er nog dagelijks storingen zijn een negatief effect hebben op de gebruiker ervan.
In deze K maatschappij is geen plaats meer voor eerlijkheid. Alle aandacht gaat naar diegene die erop uit is de boel te bedonderen. Zoals in mijn geval niet geheel opgaat met dieven vang je dieven, echter mijn zoon was geen dief.
Reactie by Cees — 15 april 2015 @ 18:33
Mijn dochter kan op 1 september haar studenten-ov-chipkaart weer activeren. Kan ik haar tot die tijd mijn ov-chipkaart (geen korting, automatisch opwaarderen) lenen als ik er een machtigingsbriefje bij doe?
Reactie by Lenneke Tielenburg — 14 augustus 2015 @ 11:24
Tjonge jonge. Veel reacties over het reizen op een persoonlijke pas van iemand anders en waarom dat niet zou mogen.
Heel simpel: het is een persoonlijke pas.
Er bestaat ook een anonieme ov-chipkaart, die mag je wel uitlenen.
Lijkt me toch eenvoudig genoeg? En om dan conducteurs die -volgens de regels terecht- een bekeuring uitdelen te betitelen als SS-ers geeft meer het niveau aan van de reageerder als iets anders.
Nee, ik vind dat hele gedoe met de ov-chipkaart ook niets, had ook liever de strippenkaart terug, maar dit soort reacties slaan nergens op.
Reactie by Jos — 26 augustus 2015 @ 16:04
Belachelijk.. een anonieme OV Chipkaart is juist het reisproduct dat kan worden gedeeld in een gezin en niet op naam staat! Net als de dagkaart aanbiedingen van Kruidvat, Blokker of Albert Heijn. Deze worden geladen op een anonieme wegwerp OV Chipkaart en kunnen door iedereen worden gebruikt.
Sowieso bezwaar aantekenen, als je daar een boete voor hebt gehad.
Verder zou ik trouwens zeker gebruik maken van deze acties! http://www.treinkaartjes-actie.nl
Reactie by Anoniem — 14 april 2016 @ 21:19
Hallo,
Ik heb een vraag.. Ik ben 2 weken terug mijn studentov verloren, heb meteen een nieuwe aangevraagd en er is toen bij het versturen iets mis gegaan waardoor ik hem nog steeds niet binnen heb. Nu zijn ze er bij de klantenservice mee bezig en hebben ze mij aangeraden een tijdelijk studentenreisproduct te nemen. Deze heb ik aangevraagd en nu reis ik dus op een annonieme kaart gratis omdat mijn weekabbonnement erop staat Nu vroeg ik mij af kan mijn vriend met mij meereizen op 40% korting? Ik reis op mijn abbonnement dus zou wel moeten kunnen, maar het is nu wel tijdelijk een anonieme kaart dus zonder foto.. Heb al enorm veel gegoogled maar nergens staat er iets over en mijn vriend en ik zitten niet te wachten op een bekeuring omdat ik geen persoonlijke kaart heb maar anoniem..
Graag hoor ik of het is toegestaan.
Met vriendelihke groeten,
Rachelle
Reactie by Rachelle — 6 juli 2016 @ 22:58
Trying to find effective online marketing that isn’t completely full of it? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your ad copy to sites via their contact forms just like you’re reading this note right now. You can specify targets by keyword or just fire off mass blasts to websites in the country of your choice. So let’s assume you would like to send an ad to all the interior decorators in the United States, we’ll grab websites for just those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting some kind of offer that’s relevant to that niche then you’ll be blessed with an awesome result!
Shoot me a reply to evie2535gre@gmail.com for the details
Reactie by Thomas Couture — 27 november 2019 @ 03:56
Are you looking for powerful advertising that doesn’t charge a fortune and gets amazing resuts? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was the whole point. We can send your ad copy to websites through their contact forms just like you’re getting this message right now. You can specify targets by keyword or just fire off bulk blasts to sites in any country you choose. So let’s assume you’re looking to push through an ad to all the mortgage brokers in the US, we’ll grab websites for just those and post your ad text to them. As long as you’re promoting a product or service that’s relevant to that niche then you’ll get an amazing response!
Send a reply to jacob3640wod@gmail.com to find out more info and pricing
Reactie by Anderson Koertig — 13 februari 2020 @ 20:01
Good evening, I was just taking a look at your site and filled out your contact form. The contact page on your site sends you these messages via email which is why you’re reading my message at this moment correct? That’s half the battle with any type of advertising, making people actually READ your advertisement and this is exactly what you’re doing now! If you have something you would like to blast out to millions of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world let me know, I can even focus on your required niches and my costs are very low. Send a reply to: lethamidurr@gmail.com
Reactie by Brooke Sapp — 24 maart 2020 @ 10:27