Inchecken

Als je begint met reizen met het openbaar vervoer, geldt het volgende:

  • Iedereen moet altijd inchecken, behalve als je reist met een papieren reisbewijs;
  • Inchecken bij de NS is alleen mogelijk als je reizen op saldo hebt geactiveerd. Dat kan gratis bij een NS-automaat zodat ze weten of je in de eerste of tweede klas wilt reizen. Dit gebeurt automatisch als je saldo bij een NS-automaat op je ov-chipkaart zet.

Papieren reisbewijs

Bij bijna alle vervoerders is het papieren kaartje afgeschaft en kun je alleen nog met de ov-chipkaart reizen. Er zijn wel zogenaamde e-tickets. Dit zijn papieren kaartjes die geen chip bevatten, maar een barcode die bij sommige poortjes uitgelezen kan worden.

Kosten

Bij het inchecken wordt het instaptarief (borg) van je saldo afgeschreven (bij de NS met het voordeelurenabonnement 10 euro en zonder 20 euro, Veolia-trein 20 euro voor anonieme kaarten en 10 euro voor persoonlijke kaarten, overige vervoerders 4 euro) en dit geld krijg je terug bij het uitchecken minus de kosten van de reis. Als je te weinig saldo hebt, kun je niet beginnen met reizen, tenzij je een persoonlijke ov-chipkaart hebt met automatisch laden (dan wordt er geld van je rekening geboekt). In de vrij-reizenperiode wordt er bij studenten geen borg afgeschreven.

Heb je een abonnement waar je in een bepaalde periode korting krijgt of gratis mag reizen, dan is het moment van inchecken bepalend voor het tarief: je reist gratis als je incheckt in je vrij-reizenperiode en de hele reis met korting als je incheckt in een kortingsperiode. Als je dus een lange reis maakt die twee periodes overlapt, is het soms verstandig om halverwege in- en uit te checken. Controleer ook dat je op het juiste moment incheckt. Als je bijvoorbeeld om 11.59 uur incheckt als de vrij-reizenperiode om 12.00 uur ingaat, reis je ongemerkt toch niet gratis. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook; als je kortingsperiode afloopt kun je het beste proberen deze zo lang mogelijk vast te houden. Er wordt gewerkt met een marge van 5 minuten in het voordeel van de klant.

Inchecken mag bij de NS-abonnementen maximaal 30 minuten voor gepland vertrek van de trein. Dit kan alleen bij controle door de conducteur worden geconstateerd. De korting van de reis vervalt dan. Bij herhaling wordt de pas geblokkeerd.

Meer over de kosten kun je vinden op de kostenpagina.

Poortjes

Als er op het station poortjes staan, moet je op die poortjes inchecken. Mocht inchecken niet nodig zijn, bijvoorbeeld omdat je nog met een papieren kaartje reist, kun je gewoon door een open poortje heen lopen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je op een ander station er niet meer uit kunt, gezien hier al rekening mee wordt gehouden.

Loop altijd door het juiste poortje heen: er zijn verschillende poortjes voor verschillende vervoerders. Doe je het vaak genoeg fout, dan wordt je kaart geblokkeerd en bovendien reis je zwart bij de eigenlijke vervoerder.

Uitchecken

Als je in bent gecheckt, moet je altijd weer een keer uitchecken, zodat je je instaptarief terugkrijgt minus de reiskosten (hierdoor kan het dus zijn dat je een negatief saldo overhoudt). Als je duurder dan het instaptarief reist kan het in sommige situaties verstandiger zijn om niet uit te checken. Uiteraard moedigt Chipinfo.nl dat niet aan en het kan uiteindelijk leiden tot blokkade van je ov-chipkaart.

Je moet altijd uitchecken bij dezelfde vervoerder als waar je in bent gecheckt, ook bij overstappen. Let er ook op dat er palen zijn die je uitchecken bij de ene vervoerder en meteen weer inchecken bij een andere vervoerder. Als je hiervan gebruikmaakt moet je de paal gebruiken die de juiste kant op gaat.

Vergeten uit te checken

Als je bent vergeten uit te checken, kun je voorlopig nog bij de vervoerder waar het mis ging het geld terugclaimen:

Als je vergeet uit te checken en binnen bepaalde tijd weer verder reist met dezelfde vervoerder, hoef je daarna niet opnieuw in te checken. Het gaat wel mis als je in de tussentijd met een andere vervoerder reist. Het levert ook een interessante situatie op als je vergeet uit te checken, maar daarna wel weer incheckt bij dezelfde vervoerder. In feite check je dan namelijk uit, waardoor je vervolgens zwart zult rijden.

Per vervoerder is er een andere methode om te kijken of je bent ‘vergeten’ uit te checken. De regel voor nieuwe NS-abonnementen is dat je binnen 6 uur na het inchecken weer moet zijn uitgecheckt (hoewel de regel niet lijkt te zijn geïmplementeerd). In het algemeen geldt bij de NS dat je voor 4:00 uur (‘s nachts) moet zijn uitgecheckt, tenzij je na 0:00 uur in bent gecheckt op een nachttrein. Bij de RET heb je tot 15 minuten na de verwachte aankomsttijd op de eindhalte of als je incheckt op een andere lijn.

Je mag maximaal twaalf keer vergeten uit te checken. Daarna moet je bij een servicebalie de openstaande reizen van je ov-chipkaart af laten halen.

Overstappen

Als je overstapt naar een andere vervoerder, bijvoorbeeld omdat je via treinen van meerdere vervoerders reist of met zowel de bus als tram reist, moet je bij je huidige vervoerder uitchecken en bij de nieuwe vervoerder weer inchecken. Zie voor informatie over het in- en uitchecken de overige kopjes op deze pagina.

Je hoeft niet opnieuw in- of uit te checken als je bij dezelfde vervoerder blijft, behalve als je vrijwillig een ander traject kiest om te reizen (een via-route dus). Dat geldt niet als je gedwongen wordt een andere route te kiezen in verband met bijvoorbeeld vertraging of werkzaamheden. Je moet ook uit- en inchecken als je uit een voertuig stapt dat een incheckapparaat in het voertuig heeft (zoals een bus).

Je moet altijd uit- en weer inchecken als je van vervoerder wisselt, ook als het vervoersmiddel gelijk blijft. Als je bijvoorbeelt reist met de treinen van zowel de NS als Syntus moet je dus uitchecken bij de NS en weer inchecken bij de Syntus. Je hoeft natuurlijk niet in te checken als je een papieren reisbewijs hebt gekocht dat geldt voor zowel de NS als de Syntus.

Zorg ervoor dat tussen het uit- en inchecken maximaal 35 minuten zit. Anders moet je twee keer het basistarief betalen (88 eurocent). Je kunt overigens niet twee keer op dezelfde paal in- of uitchecken binnen drie minuten. Je betaalt sowieso twee keer het basistarief als je niet in dezelfde kortingsperiode in- en uitcheckt, of niet met hetzelfde abonnement reist.

Corrigeren

Als je per ongeluk in bent gecheckt, kun je niet meteen weer uitchecken bij hetzelfde poortje, om te voorkomen dat je per ongeluk weer uitcheckt (ook wel de anti-passback-tijd genoemd). Dit kan vervelend zijn als je per ongeluk in bent gecheckt, over wilt stappen, of een andere fout hebt gemaakt (bijvoorbeeld niet uit bent gecheckt de vorige keer dat je op het station kwam).

Bij de NS moet je 100 seconden wachten totdat je weer uit kunt checken, of totdat iemand anders op hetzelfde poortje uitcheckt. Bij Arriva geldt dat je altijd moet wachten tot het einde van de volgende minuut (dus 1 tot 2 minuten) en bij Veolia, Connexxion en Syntus geldt dat er moet worden gewacht tot het einde van de tweede minuut (in totaal dus 2 tot 3 minuten).

De definitie van ‘hetzelfde poortje’ is overigens soms nogal creatief: vaak worden meerdere poortjes of paaltjes naast elkaar als één ‘poortje’ beschouwd.

De informatie op deze pagina was correct op 30 augustus 2015.