Inchecken
Als je begint met reizen met het openbaar vervoer, geldt het volgende:
- Iedereen moet altijd inchecken, behalve als je reist met een papieren reisbewijs;
- Inchecken bij de NS is alleen mogelijk als je reizen op saldo hebt geactiveerd. Dat kan gratis bij een NS-automaat zodat ze weten of je in de eerste of tweede klas wilt reizen. Dit gebeurt automatisch als je saldo bij een NS-automaat op je ov-chipkaart zet.
Papieren reisbewijs
Bij bijna alle vervoerders is het papieren kaartje afgeschaft en kun je alleen nog met de ov-chipkaart reizen. Er zijn wel zogenaamde e-tickets. Dit zijn papieren kaartjes die geen chip bevatten, maar een barcode die bij sommige poortjes uitgelezen kan worden.
Kosten
Bij het inchecken wordt het instaptarief (borg) van je saldo afgeschreven (bij de NS met het voordeelurenabonnement 10 euro en zonder 20 euro, Veolia-trein 20 euro voor anonieme kaarten en 10 euro voor persoonlijke kaarten, overige vervoerders 4 euro) en dit geld krijg je terug bij het uitchecken minus de kosten van de reis. Als je te weinig saldo hebt, kun je niet beginnen met reizen, tenzij je een persoonlijke ov-chipkaart hebt met automatisch laden (dan wordt er geld van je rekening geboekt). In de vrij-reizenperiode wordt er bij studenten geen borg afgeschreven.
Heb je een abonnement waar je in een bepaalde periode korting krijgt of gratis mag reizen, dan is het moment van inchecken bepalend voor het tarief: je reist gratis als je incheckt in je vrij-reizenperiode en de hele reis met korting als je incheckt in een kortingsperiode. Als je dus een lange reis maakt die twee periodes overlapt, is het soms verstandig om halverwege in- en uit te checken. Controleer ook dat je op het juiste moment incheckt. Als je bijvoorbeeld om 11.59 uur incheckt als de vrij-reizenperiode om 12.00 uur ingaat, reis je ongemerkt toch niet gratis. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook; als je kortingsperiode afloopt kun je het beste proberen deze zo lang mogelijk vast te houden. Er wordt gewerkt met een marge van 5 minuten in het voordeel van de klant.
Inchecken mag bij de NS-abonnementen maximaal 30 minuten voor gepland vertrek van de trein. Dit kan alleen bij controle door de conducteur worden geconstateerd. De korting van de reis vervalt dan. Bij herhaling wordt de pas geblokkeerd.
Meer over de kosten kun je vinden op de kostenpagina.
Poortjes
Als er op het station poortjes staan, moet je op die poortjes inchecken. Mocht inchecken niet nodig zijn, bijvoorbeeld omdat je nog met een papieren kaartje reist, kun je gewoon door een open poortje heen lopen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je op een ander station er niet meer uit kunt, gezien hier al rekening mee wordt gehouden.
Loop altijd door het juiste poortje heen: er zijn verschillende poortjes voor verschillende vervoerders. Doe je het vaak genoeg fout, dan wordt je kaart geblokkeerd en bovendien reis je zwart bij de eigenlijke vervoerder.
Uitchecken
Als je in bent gecheckt, moet je altijd weer een keer uitchecken, zodat je je instaptarief terugkrijgt minus de reiskosten (hierdoor kan het dus zijn dat je een negatief saldo overhoudt). Als je duurder dan het instaptarief reist kan het in sommige situaties verstandiger zijn om niet uit te checken. Uiteraard moedigt Chipinfo.nl dat niet aan en het kan uiteindelijk leiden tot blokkade van je ov-chipkaart.
Je moet altijd uitchecken bij dezelfde vervoerder als waar je in bent gecheckt, ook bij overstappen. Let er ook op dat er palen zijn die je uitchecken bij de ene vervoerder en meteen weer inchecken bij een andere vervoerder. Als je hiervan gebruikmaakt moet je de paal gebruiken die de juiste kant op gaat.
Vergeten uit te checken
Als je bent vergeten uit te checken, kun je voorlopig nog bij de vervoerder waar het mis ging het geld terugclaimen:
- Arriva, GVB, HTM, RET, Syntus en Veolia: via www.uitcheckgemist.nl
- Breng
- Connexxion
- EBS
- Hermes
- Qbuzz Drenthe/Groningen
- Qbuzz Friesland
- NS: via telefonische klantenservice (0900 20 21 163 (10 cent per minuut)) of via Mijn NS, max. 3 keer per jaar
- Veolia: via telefonische klantenservice (013 549 99 19) of via Mijn Veolia
- U-OV
Als je vergeet uit te checken en binnen bepaalde tijd weer verder reist met dezelfde vervoerder, hoef je daarna niet opnieuw in te checken. Het gaat wel mis als je in de tussentijd met een andere vervoerder reist. Het levert ook een interessante situatie op als je vergeet uit te checken, maar daarna wel weer incheckt bij dezelfde vervoerder. In feite check je dan namelijk uit, waardoor je vervolgens zwart zult rijden.
Per vervoerder is er een andere methode om te kijken of je bent ‘vergeten’ uit te checken. De regel voor nieuwe NS-abonnementen is dat je binnen 6 uur na het inchecken weer moet zijn uitgecheckt (hoewel de regel niet lijkt te zijn geïmplementeerd). In het algemeen geldt bij de NS dat je voor 4:00 uur (‘s nachts) moet zijn uitgecheckt, tenzij je na 0:00 uur in bent gecheckt op een nachttrein. Bij de RET heb je tot 15 minuten na de verwachte aankomsttijd op de eindhalte of als je incheckt op een andere lijn.
Je mag maximaal twaalf keer vergeten uit te checken. Daarna moet je bij een servicebalie de openstaande reizen van je ov-chipkaart af laten halen.
Overstappen
Als je overstapt naar een andere vervoerder, bijvoorbeeld omdat je via treinen van meerdere vervoerders reist of met zowel de bus als tram reist, moet je bij je huidige vervoerder uitchecken en bij de nieuwe vervoerder weer inchecken. Zie voor informatie over het in- en uitchecken de overige kopjes op deze pagina.
Je hoeft niet opnieuw in- of uit te checken als je bij dezelfde vervoerder blijft, behalve als je vrijwillig een ander traject kiest om te reizen (een via-route dus). Dat geldt niet als je gedwongen wordt een andere route te kiezen in verband met bijvoorbeeld vertraging of werkzaamheden. Je moet ook uit- en inchecken als je uit een voertuig stapt dat een incheckapparaat in het voertuig heeft (zoals een bus).
Je moet altijd uit- en weer inchecken als je van vervoerder wisselt, ook als het vervoersmiddel gelijk blijft. Als je bijvoorbeelt reist met de treinen van zowel de NS als Syntus moet je dus uitchecken bij de NS en weer inchecken bij de Syntus. Je hoeft natuurlijk niet in te checken als je een papieren reisbewijs hebt gekocht dat geldt voor zowel de NS als de Syntus.
Zorg ervoor dat tussen het uit- en inchecken maximaal 35 minuten zit. Anders moet je twee keer het basistarief betalen (88 eurocent). Je kunt overigens niet twee keer op dezelfde paal in- of uitchecken binnen drie minuten. Je betaalt sowieso twee keer het basistarief als je niet in dezelfde kortingsperiode in- en uitcheckt, of niet met hetzelfde abonnement reist.
Corrigeren
Als je per ongeluk in bent gecheckt, kun je niet meteen weer uitchecken bij hetzelfde poortje, om te voorkomen dat je per ongeluk weer uitcheckt (ook wel de anti-passback-tijd genoemd). Dit kan vervelend zijn als je per ongeluk in bent gecheckt, over wilt stappen, of een andere fout hebt gemaakt (bijvoorbeeld niet uit bent gecheckt de vorige keer dat je op het station kwam).
Bij de NS moet je 100 seconden wachten totdat je weer uit kunt checken, of totdat iemand anders op hetzelfde poortje uitcheckt. Bij Arriva geldt dat je altijd moet wachten tot het einde van de volgende minuut (dus 1 tot 2 minuten) en bij Veolia, Connexxion en Syntus geldt dat er moet worden gewacht tot het einde van de tweede minuut (in totaal dus 2 tot 3 minuten).
De definitie van ‘hetzelfde poortje’ is overigens soms nogal creatief: vaak worden meerdere poortjes of paaltjes naast elkaar als één ‘poortje’ beschouwd.
De informatie op deze pagina was correct op 30 augustus 2015.
vanmorgen niet goed uitgescheckt bij Hilversum per ongeluk ben je gelijk 20 euro lichter
Belachelijk
Reactie by Theo — 2 juni 2015 @ 15:44
Hallo,
Een vriend van mij had ingecheckt bij twee verschillende poortjes ( die van NS en Arriva ). Nu kreeg hij bij het uitchecken ( alleen uitgecheckt bij NS poortje ) 10 euro erbij op zijn pas..? Hoe kan dit? En moet hij dit terug betalen, zo ja hoe?..
Reactie by Anna — 5 juni 2015 @ 22:19
Ik was verdwaald op station Amsterdam en heb per ongeluk ingecheckt met mijn studenten OV bij de metro. Ik ben daar vergeten uit te checken en ben vervolgens verder met de trein en bus gereisd. Wordt mijn kaart nu geblokkeerd?
Reactie by Cheryl — 15 juli 2015 @ 20:56
Beste ov,
Zaterdag moet ik van ns overstappe op arriva. Maar hoe zit dat met de poortjes? Staan er twee verschillende palen op station Zutphen? Of is daar een speciale poort/paal voor? Ik ben nog nooit met twee vervoerders gegaan dus zou het eel van te voren willen weten en op internet staat het vooraal vaag omschreven..
Alvast bedankt
Reactie by michelle — 23 juli 2015 @ 22:12
Ik heb afgelopen zondag op bestemming uitgecheckt bij een poortje van de RET. Maar ik was ingecheckt op vertrekt bij de NS. (Waarom kan zoiets überhaupt? Onderweg naar de uitgang nergens een NS poort gezien. Kon alleen naar buiten via RET).
Administratief betekent die het volgende:
NS ziet een incheck zonder uitcheck. Dit klopt dan wel, is inmiddels in behandeling.
RET ziet een uitcheck, maar ziet niet dat ik niet vooraf bij hun ben incheckt dus ook geen reis met hun heb gemaakt. Toch kost het mij 4 Euro. Hoe krijg ik deze terug?
Reactie by JW — 24 augustus 2015 @ 22:55
Ik ben vergeten uit te checken met een MAANDABONNEMENT, maar ben nu thuis. Wat moet ik nu doen? komen er extra kosten?
Reactie by Iqra — 4 september 2015 @ 13:36
Wat moet ik doen als ik bij U-OV ben vergeten uit te checken en vervolgens met de NS ben gegaan? Ik heb een doordeweekse studenten OV kaart dus dan gaat er in principe geen geld vanaf toch?
Reactie by Michelle — 24 september 2015 @ 15:45
Nadat ik al deze ellende heb gelezen en zelf ook al eens een onterechte boete heb gehad,wat een drukte om je geld terug te krijgen, denk ik erover om maar niet uit te checken na een lange reist binnen 6 uur uit te checken bij dezelfde paal als waar ik ben ingecheckt . Kan dat?
Reactie by joke — 28 november 2015 @ 20:23
Hallo, ik heb net per ongeluk bij de ns ingecheckt en zag toen dat de arriva trein er stond dus toen heb ik m daar in de snelheid voorgehouden om de trein nog te halen (niet gelukt). Nu blijkt dat er toch 10e vanaf is. Kan ik dit terugkrijgen?
Reactie by mad46 — 4 december 2015 @ 16:32
Ik had een dagretour bij de spoordeelwinkel gekocht retour breda- den haag, nu ben ik zo dom geweest om de heenreis gewoon in en uit te checken, waardoor ik dubbel betaald heb. Is het mogelijk om dat bedrag terug te krijgen?
Reactie by H. Van de Lande — 27 januari 2016 @ 19:54
Vraagje ik heb net bij het uitchecken bij de RET metro ook weer gelijk ingecheckt (poortjes staan hier half open en het is altijd dringen dus dacht dat hij niet gepakt had)
Wat kan ik nu het beste doen??
Alvast bedankt voor het antwoorden
Reactie by Nathalie — 12 februari 2016 @ 11:28
Klopt de inchecktijd op de app van de reishistorie
Reactie by Mariska — 13 februari 2016 @ 19:18
Beste, ik reis met een daluren abonnement van eindhoven naar Delden. Mijn saldo op moment van inchecken was €15. In Zutphen moest ik ‘overstappen’. Ik checkte uit bij NS. Hier werd een bedrag van €11,80 (of iets in die richting) afgeschreven. Vervolgens wilde ik bij Syntus inchecken, ‘overstappen’. Dit was echter onmogelijk, want mijn saldo was onvoldoende, namelijk €4. Volgens mij was het eerder niet noodzakelijk om bij overstappen opnieuw het basistarief te moeten betalen, althans niet een saldo van ten minste €10 te hebben. Zou u mij kunnen uitleggen hoe dit precies in zijn werk gaat en waar deze regels omtrent overstappen zijn vastgelegd? Ik hoor graag van u. Met groet, Lindy
Reactie by Lindy — 20 februari 2016 @ 15:57
wat als je perongeluk weer hebt ingecheakt op eindbesteming en je bent vergeten uit te cheaken dan
Reactie by dirk — 25 maart 2016 @ 18:17
Hallo,
En wat als ik bij de ns ben vergeten uit te checken en daarna dus zonder uit te checken met de bus moet reizen en daar incheck?
Reactie by Ghislaine — 8 april 2016 @ 22:11
Hallo,
Ik heb recent niet uitgecheckt bij het verlaten van de bus met mijn student ov aan het einde van de rit van deze bus. Ik dacht dat ik uitgecheckt was maar blijkbaar deed hij het niet aan de ovchipkaart app te zien. De volgende dag heb ik wel gewoon weer met dezelfde vervoersmaatschappij zonder problemen gereisd. Moet ik hier nog iets mee doen?
Reactie by Shar — 19 april 2016 @ 22:00
Geachte heer/mevrouw,
Door een misverstand heb ik mij bij Arriva ingecheckt ipv bij Ns. De vriendelijke conductrice wees mij er op dat er nu €10,- van mijn rekening wordt afgeschreven, ondanks het feit dat ik verder geen gebruik heb gemaakt van de diensten van Arriva. Volgens de NS-medewerker zou het mogelijk zijn dit bedrag terug te krijgen. Wat moet ik hier voor doen?
Mvg, Michiel Smits
Reactie by Michiel Smits — 9 juni 2016 @ 14:50
ik heb vanavond ingecheckt bij station zwolle en volgens de conducteur was dit bij en poortje van arriva. ik moest naar deventer en werd verzocht uit te stappen in wijhe om bij ns in te checken.de trein reed al weg voordat ik bij de ns paal was. Maar erger nog , daar zijn helemaal geen arriva poortjes dus ik kon niet uitchecken bij arriva.
ik heb dus ingecheckt bij ns maar hoe los ik het nu op dat ik nog ingecheckt ben bij arriva?
Reactie by e.verdaasdonk — 6 augustus 2016 @ 22:13
Goedemiddag
Er is bij mijn ov een fout geweest bij het in en uit checken doet ie raar want voor het laast heb ik ingechect terwijl er stond dat ik heb uitgecheckt
Groeten
Reactie by Daan — 15 augustus 2016 @ 12:53
Hoi ik reis elke week hetzelfde ns traject om mijn dochter weg te brengen. Maar ga dan in dezelfde trein weer terug ik blijf dus zitten in de trein heen en weer binnen 1uur. Er staan stickers op de ns treinen bij overstap niet uitchecken. Klopt dit wel en reis ik dan niet gewoon zwart?
Reactie by wendy — 22 augustus 2016 @ 09:00
Hallo,
Ik ben vandaag vergeten uit te checken.. Maar ik reis met een studenten ov week abbonoment hoe kan ik zorgen dat ik niet meer ingecheckt sta?
Reactie by Vera — 20 september 2016 @ 16:16
Kan je met 10 cent inchecken
Reactie by Ilias — 4 november 2016 @ 08:59
Uit het persbericht van NS over de poortjes in Utrecht:
Wie winkels of horeca wil bezoeken op
Utrecht CS via de ov-kaart moet binnen
het uur uitchecken,anders kost dat de
reiziger 10 euro.
Is dit nieuw en geldt dit ook voor de andere stations?
Reactie by pduvekot — 23 april 2017 @ 11:52
Ons is het ook al meerdere keren gebeurd dat je bij de verkeerde paal in- of uitcheckt. Logisch want je ziet het verschil nauwelijks en op sommige stations (Zutphen) staan zelfs 3 verschillende. En als dan ervaart wat een heisa het is om afgeboekt geld terug te krijgen, heb je bijna geen zin meer om te reizen met de trein. Wanneer gaan die paaltjes nu een keer een eenheid vormen? Als alle paaltjes op hetzelfde computersysteen werken dan is toch altijd duidelijk welke vervoerder de vergoeding moet hebben. Of ben ik toch heel dom?????
Reactie by Hans — 23 mei 2017 @ 16:24
Als je na 12keer vergeten uit te checken je overige opdrachten van de ov afhaalt kan je dan nog wel iets neiuws erop zetten en je ov verder gebruiken?
Reactie by Djerf — 8 juni 2017 @ 14:23
Ik heb per ongeluk in tram bij Scheveningen uit gechecked en weer gelijk in gechecked omdat ik niks hoorde of zag bij app. Hoe kan ik geld terug krijgen ( 4 euro)?
21-06-2017
woensdag Check-in Tram – HTM
15:27 Schev.slag/Beelden aan Zee
€ – 4,00 instaptarief
21-06-2017
woensdag Check-in Tram – HTM
13:57 Kurhaus
€ – 4,00 instaptarief
21-06-2017
woensdag Check-uit Tram – HTM
13:56 Kurhaus
Check-in: Station Hollands Spoor
€ 2,07 terug van instaptarief
Bij uitcheckgemist geeft ie aan dat er geen gemist is, maar bij historie is duidelijk 2 x achter elkaar instaptarief te zien.
Reactie by vullers — 22 juni 2017 @ 11:52
I savor, result in I discovered exactly what I was having a look for.
You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
Bye
Reactie by ผลบอล888score — 25 september 2017 @ 02:30
Wat als je niet zeker bent of het uitchecken goed ging?
Ik kan geen site vinden waar je dit kan controleren.
Ik baal zo van die ov kaart, vind het echt waardeloos werken.
Iets wat ik met gemak zelf beter had kunnen opzetten.
Reactie by Ronald — 28 september 2017 @ 17:33
in sjekken uitsjekken welk paaltje moet je hebben hoeveel toijd om overstappen
dom systeem zo commercieel als de pest
Reactie by waardeloos systeem — 29 november 2017 @ 21:45
Ik moet om in aanmerking te komen van het P+R tarief inchecken in het centrum.
Ik wil dat doen met de tram maar moet ondertussen nog mijn bagage ophalen. Dat ligt buiten het centrum.
Ik wil nu bij het uitstappen (en daarna op dezelfde plek weer instappen) niet uitchecken. En dus pas bij de P+R weer uitchecken.
Kom ik dan niet in de problemen?
Zowel wat P+R als in de tram bij controle?
Reactie by Rein — 28 oktober 2018 @ 14:29
Het uitchecken bleek vanmorgen in Moerwijk in de haast niet goed gegaan te zijn. Toen ik terug wilde gaan bleek het niet meer mogelijk te zijn om in of uit te checken. Ik moest eerst 20 euro gaan betalen voordat ik de kaart weer kon gebruiken. Is dit een nieuw ingevoerde regel of zo? Het is me wel eens vaker overkomen en dan kon ik gewoon nog uitchecken. Of kan ik het teveel bedaalde van Eu 17,50 nog ergens terug krijgen?
Reactie by Hans — 7 mei 2019 @ 20:30
Hallo
ik koop regelmatig wat bij u in de winkel
Maar ik heb een vraag, ik zie veel producten op deze site http: // bit. ly / cheaper21 die u ook verkoopt in uw webshop.
maar daar producten zijn 50% goedkoper, nou mijn vraag is wat het verschil is tussen u winkel en die van hun,
is het de kwaliteit of iets anders, Ik hoop dat u mij kunt helpen!
Met vriendelijke groeten
Natasja Bomenwij
Reactie by Todd Joiner — 9 juni 2019 @ 19:06
Had uit gecheckt meters voor m’n halte en toen bij uit stappe weer in gecheckt probeerde weer uit te checke maar dat deed het niet toen dacht ik oh wacht laat maar heb niet ingecheckt dus ik uit gestapt en toen dacht ik sgit ik heb wel in gecheckt maandag moet ik weer met de bus maar als ik nu incheck check ik dat uit of in ik weet niet wat ik moet doen ben in iedergeval er achter aan gegaan om geld terug te krijgen maar dat hoor ik nog maar wat moet ik nu doen?
Reactie by Joyce — 16 juni 2019 @ 00:40
Ik reis van zwolle naar maastricht. Ik heb ingecheckt met mijn voordeelurenkaart. De trein zou om 8.50 vertrekken maar dat werd 9.05.
Ik heb naar utrecht de volle pond betaald…dat zag ik omdat ik daar heb uitgecheckt om vanaf utrecht met korting te kunnen reizen. Maar is dit handig geweest? Ben ik nu toch duurder uit? Als ik niet had uitgecheckt had ik i i g de volle pond moeten betalen…
En heb ik toch niet recht op korting omdat de trein in zwolle later vertrok?
Ik hoop een antwoord te krijgen.
Alvast bedankt.
Groet Rina
Reactie by C A Mooij — 24 januari 2020 @ 11:13