Met de ov-chipkaart betaal je niet meer per zone, maar per gereisde kilometer. De prijs hiervan hangt af van de vervoerder en kun je via de website van 9292 berekenen. Vast is wel het basistarief voor stads- en streekvervoer: 88 cent per rit (of 58 cent met korting). Je hoeft het basistarief maar éénmaal te betalen als je tussen het uitchecken en opnieuw inchecken maximaal 35 minuten hebt zitten, als je reist binnen dezelfde kortingsperiode en reist op hetzelfde abonnement.

Aanschaf chipkaart

Voordat je kunt reizen met de ov-chipkaart, moet je deze eerst eenmalig aanschaffen. Hoewel het soms mogelijk is een wegwerppas te krijgen (bijvoorbeeld in de bus), is het vaak het voordeligst om één keer in de vijf jaar een anonieme, dan wel een persoonlijke, ov-chipkaart aan te schaffen. Dit kost 7,50 euro; je hebt er dan nog geen saldo opstaan.

Meer informatie over de aanschaf van de ov-chipkaart kun je vinden op de chipkaartenpagina.

Afhandeling reiskosten (instaptarief)

Als je incheckt wordt er een vast bedrag van je saldo afgeschreven (instaptarief). Dit is bij de NS 20 euro en met een studenten- of Voordeelurenabonnement 10 euro. Bij Veolia in de trein betaal je 20 euro als je een anonieme kaart hebt en 10 euro als je een persoonlijke hebt. Bij alle overige vervoerders is het instaptarief 4 euro en als je gratis mag reizen wordt er (in principe) niets afgeschreven.

Als je weer uitcheckt bij het verlaten van de vervoerder krijg je je geld weer terug minus de kosten van de rit. Als je bijvoorbeeld met de bus voor 3 euro hebt gereisd, krijg je 1 euro teruggestort. Reis je meer dan de betaalde borg, dan wordt er nog meer afgeschreven, waardoor je op een negatief saldo uit kunt komen.

Je kunt alleen inchecken als je voldoende saldo op je kaart hebt voor het instaptarief en minimaal 0 euro.

Speciale kaartjes

Het is in sommige gevallen voordeliger om een dagkaart of retour te kopen. Helaas is het ov-chipkaartsysteem niet slim genoeg om te detecteren dat dit goedkoper is dan een lading dure enkele reizen. Als je dus een dagkaart wilt, moet je óf deze op je chipkaart laden óf een papieren dagkaart aanschaffen. Retourtjes of via-routes worden gezien als enkele reizen en kunnen soms duurder zijn om met de ov-chipkaart te doen.

Abonnementen geldig in een bepaalde periode

Studenten met een weekendov-kaart reizen vanaf 12.00 uur op vrijdagmiddag gratis. Checken zij echter in om 11.50 uur (of daarvoor), dan is de gehele reis niet gratis. Hetzelfde geldt voor de kortingsabonnementen van de NS, waarbij binnen de spits (6.30 – 9.00 uur en 16.00 – 18.30 uur) een ander tarief geldt.

Het moment van inchecken bepaalt of je gratis, met korting of zonder korting reist. Heb je dus een abonnement (reisproduct) waarbij je vanaf een bepaald tijdstip gratis of met korting reist, dan is het moment van inchecken bepalend voor de prijs die je betaalt voor je reis (tot de volgende keer dat je incheckt). Kijk dus altijd even op je horloge voor je incheckt. Er is wel een marge van 5 minuten in het voordeel van de klant.

Als je de mogelijkheid hebt om halverwege in- en uit te checken, doe dit dan ook als het voordeliger is om dat te doen. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook; als je vrij-reizenperiode afloopt kun je het beste proberen deze zo lang mogelijk vast te houden.

Opladen

Het opladen van de ov-chipkaart kan op verschillende plaatsen in Nederland. Onder andere bij veel supermarkten en tabakswinkels staat een gele oplaadautomaat. Ook kun je bij alle vervoerders je ov-chipkaart opladen bij een automaat of balie. Via het internet is het ook mogelijk de ov-chipkaart op te laden.

Het opladen van een kaart is gratis, hoewel er soms wel kosten gerekend worden voor het opladen van kleine bedragen via een pinpas. Het maximumsaldo is 150 euro, het minimum 0 euro. Er wordt overigens geen rente vergoed.

Automatisch opladen

Het is voor houders van een persoonlijke ov-chipkaart mogelijk om automatisch opladen aan te zetten via Mijn ov-chipkaart. Met automatisch laden wordt je pas automatisch geladen als het saldo onder de vijf euro komt. Je kunt zelf opgeven hoeveel er extra opgeladen moet worden. Reis je met bijvoorbeeld de NS, en je kiest ervoor om 10 euro automatisch op te laden, dan zal er tweemaal 10 euro afgeschreven worden.

Om het opladen te activeren ga je naar Mijn ov-chipkaart en doorloop je de stappen. Vervolgens moet je het nog ophalen bij een ophaalautomaat om het definitief te activeren.

Passagerecht

Als je door een poortje heen loopt (bijvoorbeeld omdat je iemand uit wilt zwaaien), heb je altijd de tijd om weer terug te lopen door hetzelfde poortje. Het instaptarief wordt dan weer gewoon teruggestort. De tijd die je hebt om te passeren is 1 uur bij de NS en 20 minuten bij andere vervoerders. Je moet minimaal het instaptarief op je kaart hebben staan en deze ben je kwijt bij overschrijding van het passagerecht.

Het is alleen nodig om in te checken als je door een poortje heen moet lopen (dat dicht zit), elders is het niet noodzakelijk. Als annuleringsregeling is het uiteraard nog wel relevant dat je ook bij palen dan nog uit kunt checken.

Declaraties

Als je je reiskosten wilt kunnen declareren, kun je bij veel automaten en balies de laatste 10 transacties uit laten draaien. Met een persoonlijke ov-chipkaart kun je ook via Mijn ov-chipkaart een overzicht uitprinten. Voor de verwerking van dit overzicht moet je wel vooraf toestemming geven aan Trans Link Systems om dit overzicht te genereren. Dit kan via de website.

Let erop dat het tot 7 dagen kan duren voor de informatie op het online overzicht zichtbaar is. Dit komt doordat de vervoerders de gegevens eerst door moeten geven aan TLS.

Terugstorten

Als je kaart bijna verlopen is, kun je vanaf 6 weken voor de kaart verloopt, het geld gratis terug laten storten of op een nieuwe kaart zetten. Een nieuwe kaart kost dan natuurlijk wel weer 7,50 euro.

Het is terugstorten van je saldo is ook gratis, als je je ov-chipkaart opzegt. Hiervoor moet je een formulier invullen en opsturen naar TLS, maar soms kan dit ook bij een balie van een ov-bedrijf.

Wil je het geld van je (anonieme of persoonlijke) ov-chipkaart tussentijds terug laten storten, dan kan dit alleen als er tussen de 0 en 30 euro op staat en tegen betaling van 2,50 administratiekosten. Het saldo kun je terugvragen bij de balie van een ov-bedrijf.

De informatie op deze pagina was correct op 30 augustus 2015.